Mücevher Yapımında Ne Kullanılır?

Mücevher Yapımında Ne Kullanılır?

Mücevher, geçmişten bu yana insanların vazgeçemediği en değerli takılardır. Elbette bu takıların kalitesi, sadece mücevher sınıfında değerlendirilmesi ile bağdaştırılamaz. Kalitesini belirleyen çeşitli malzemelerle birlikte özel tasarımlar da vardır. Öyleyse, mücevher yapımında ne kullanılır? Gelin hep birlikte sorunun cevabına bakalım.
Kolye, küpe, bileklik ve daha birçok mücevherin en gözde malzemesi altındır. Bundan yüzyıllar önce de altın değerliydi, günümüzde de hala önemini koruyor. Ancak bunun yanı sıra çok sık tercih edilen malzemelerden biri, gümüş olarak karşımıza çıkar. Platin de değerli bir mücevher metali olarak bilinmektedir. Ayrıca son dönemlerde mücevher yapımında doğal taşlara çok rastlanır. 
Altın, gümüş gibi değerli madenlerin yanında aşağıdaki değerli taşlar da sıkça mücevher yapımında kullanılır:

  • Elmas
  • Opal
  • Mercan 
  • Zümrüt

İşçiliği en yüksek olan ise altın madeninden üretilen mücevherlerdir. Yapılan takılara ametist gibi doğal taşlar da eklenir. Böylece estetik açıdan insanların hoşuna gideceği malzemeler üretilir. Ayrıca her malzemenin mücevhere dönüştürülmesi sırasında belirli işlemler uygulanır.

Mücevher Yapımında Altın Kullanımı

En çok tercih edilen altın madeni, karat ile sınıflandırılır. Burada karat, altının saflık değerini belirtmektedir. Saf altın olarak bilinen ise 24 ayar olarak geçer. 24 ayar olan bir altın %99.9 oranında saf altındır. Genellikle çinko ve bakır gibi metallerle karıştırılmaktadır. Çünkü altın diğer malzemelerle karıştırılamayacak kadar yumuşak özelliktedir. 
Çinko ve bakırla karıştırılan altın madeni, daha sert hale gelir. Böylece dayanıklı bir şekilde kullanılabilir. Ayrıca beyaz ve rose renklere sahip olması için de bu metallerle karıştırılır. Bu sayede herkesin zevkine uygun altın mücevherler elde edilir. Geçmişten beri değerli olmasından dolayı birçok insan, takı seçimini altın malzemeden yana yapmaktadır. 

Mücevher Yapımında Gümüş Kullanımı

Altın gibi gümüş de yumuşak bir madendir. Bu yüzden mücevher yapımı aşamasında diğer metallerle karıştırılmaya ihtiyaç duyar. Ancak altın da olduğu gibi karat durumu söz konusu değildir. Sadece saflığa dayalı gümüş türleri vardır. Fiyat açısından daha uygun olduğu için günümüzde sıkça tercih edilmektedir.

Mücevher Yapımında Platin Kullanımı

Platin, altından daha değerli bir malzeme olarak bilinmektedir. Kuyumculukta diğer metallerle de sıkça karıştırılmaktadır. Fakat bir mücevherin platin olması için %95 saf olması gerekir. Günümüzde birçok kişinin tercih ettiği takılarda platin kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu değerli maden, doğal taşlarla da birleştirilir. 
“Mücevher yapımında ne kullanılır?” sorusuna kısaca cevap verdik. Siz de zevkinize uygun takı için ufak bir araştırma yapabilirsiniz. Goldium Jewellery olarak farklı tasarımları ve özenli işçilikle seveceğiniz birçok mücevheri ortaya çıkarmaktayız. Böylece takılardan tek bir malzemeye kadar birçok mücevhere erişebilirsiniz. Altın madeninin farklı değerli taşlarla birleştirilmesini çok seveceğinizden emin olabilirsiniz. 

Etiketler: altın
Ekim 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR