Kirlenen Altın Nasıl Temizlenir?

Kirlenen Altın Nasıl Temizlenir

Altın aksesuarlar, sürekli kullanıma bağlı olarak ilk günkü görünümünü kaybedebilmektedir. Aynı zamanda takı dolabında beklerken tozlanması, kullanırken kirlenmesi doğaldır. Tozlanma, kirlenme gibi durumlar karşısında da ilk günkü parıltısını kaybeder. Kirlenen altın nasıl temizlenir sorusu da bundan ötürü ortaya çıkmaktadır. Altın temizleme işlemleri için ise evdeki basit yöntemleri kullanmak mümkündür. Zorlanmayacağınız yöntemlerle altınınızı ışıltılı görünümüne yeniden kavuşturabilirsiniz. Kalıcı bir sonuç almak, altınınıza zarar vermemek istiyorsanız da o zaman işin profesyonellerinden destek almanızda fayda vardır. 
Evde altın temizleme işlemini yaparken, yapacağınız işlemi sürekli olarak uygulamamanız gerektiğinden emin olmalısınız. Çok basit malzemelerle altın temizliği yapabiliyor olsanız da altının yapısına zarar vermemelisiniz. Bu uygulamalar sıklıkla yapıldığı zaman altının yüzeyinde çeşitleri hasarlar meydana gelebilmektedir. Altın temizliği sırasında kullanılan yöntemler de birden fazladır. Hemen her evde bulunabilecek malzemeler kullanılarak altın eskisi halini almaktadır. Ancak söz konusu malzemeleri nasıl kullanmanız gerektiğine de dikkat etmenizde fayda vardır. 

Altın Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Altın takılarınızın her an temiz ve parlak görünmesi için evde yapılabilecek birçok işlem vardır. Bu işlemler sayesinde kirlenme, yağlanma ve kararma gibi istenmeyen durumlardan kurtulmak mümkündür. Bunlardan bahsetmek gerekirse de karbonat ve sirkeli su en çok tercih edilenlerden birisidir. Bir kap içerisine 2 yemek kaşığı sirke, su ve 2 yemek kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz. Bu karışıma diş fırçası karıştırarak altınınızı hafifçe ovabilirsiniz. Temizlediğiniz takınızı suyla duruladıktan sonra da bir bez yardımıyla kurulayabilirsiniz. 
En çok tercih edilen altın temizleme işlemleri arasında diş macunu yöntemi de yer almaktadır. Altın kolye, bileklik, yüzük gibi birçok takının temizliğinde diş macunundan yararlanılmaktadır. Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanarak takılarınızı fırçalayabilirsiniz. Ilık su yardımıyla duruladığınız takınızı bir bezle kurulabilirsiniz. Kullanılan yöntemler içerisinde tuz da bulunmaktadır. Tuz kullanarak altınınızı temizlemek istediğiniz zaman alüminyum folyo, kap ve su temin etmelisiniz. Bu malzemeleri hazırladıktan sonra kabın içerisini alüminyum folyo ile sarmalısınız. Sonrasında kabın içerisine su ve tuz ekleyebilirsiniz. Ocağa yerleştirdiğiniz kabın içerisindeki su kaynar bir seviyeye geldiğinde beş dakika kadar bekleyip suyun altını kapatmalısınız. Takılarınızı ılık hale gelen bu su ile temizleyip, bir bez yardımıyla kurulayabilirsiniz. Ek olarak beyaz sabun, limon gibi evde bulunan altın temizleme malzemelerinden de destek alabilirsiniz. 

Altın Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evde kendi başınıza altın takınızı temizlerken, takınızın modeline, işlemesine, üzerindeki taşlara dikkat etmelisiniz. Çünkü temizlik sırasında kullanacağınız yöntemin takınızın tasarımına, içerisinde kullanılan materyallere uygun olması gerekir. Örnek vermek gerekirse altın takılar üzerinde yer alan pırlantaların temizlenmesi sırasında sert olan temizleyiciler kullanılmamalıdır. Hatta temizleme esnasında oldukça hassas davranmak gerekmektedir. Taşın düşmesi, çizilmesi gibi durumları önlemek amacıyla profesyonellerden yardım almanız da faydalı olacaktır. Ayrıca kullanılan yumuşak temizlik malzemelerini de sık aralıklarla kullanmamalısınız. Tüm bu detaylara uygun olarak hareket ettiğinizde takınız çok daha uzun ömürlü olacaktır. 
Evdeki malzemelerle altın temizlemek istediğinizde özellikle doğru ölçüleri kullandığınızdan da emin olmalısınız. Çünkü doğru ölçüleri kullanmamanız halinde istemediğiniz sonuçlarla karşı karşıya kalma riskiniz bulunur. Altın küpe, kolye ve bileziklerinizin zarar görmesi söz konusudur. Renk değişimlerinin oluşması, kırılma ve çizilme gözlemlenmesi mümkündür. Bu yüzden kullanacağınız yöntemlerin takılarınız için uygun olduğunu anladıktan sonra uygulamaya geçmelisiniz. Ayrıca internette gördüğünüz her yöntemi uygulamaktan da kaçınmalısınız. Çünkü kullanılan yöntemlerin hepsi, sizin takılarınız için uygun olmayabilir. Küpeniz, bileziğiniz için doğru yöntemleri seçtikten sonra gönül rahatlığıyla takılarınızı temizleyebilirsiniz. 

Etiketler: altın
Kasım 22, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR