Altınlarda Ayar Nedir?

Altınlarda Ayar Nedir

Altınlarda ayar, altının içerisinde bulunan altının oranının öğrenilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Temel anlamı altının saflık oranı olarak bilinmektedir. Yani aslında, yüzde yüz saf altın içinde doğada bulunması gibi bir durum söz konusu değildir. Uluslararası piyasa kapsamında altın ayarı yerine karat kullanımı mevcuttur. Karat kelimesi altınlar için olduğu gibi diğer kıymetli taşların ölçümünde de kullanılmaktadır. 

Ayar sistemini daha kapsamlı olarak incelemek gerekirse de her bir ayar, altının tümünün yirmi dörtte birini temsil etmektedir. Yani her bir ayar, aslında altının yirmi dörtte biridir. Bir örnek vermek gerekirse de bilekliğinizin yirmi dörtte, yirmisi ikisi altın ise o zaman yirmi dörtte ikisi farklı bir malzemeden yapılmaktadır. Bundan ötürü bilekliğinizin altın ayarı yirmi iki olmaktadır. 
Daha detaylı anlatacak olursak yirmi dört ayar altın oldukça yumuşaktır.

Çünkü altın, yumuşak, rahatlıkla bükülüp eğilebilen bir altın olarak bilinmektedir. İçerisindeki altın miktarının yoğunluğu da bu yumuşaklığa neden olmaktadır. Bundan ötürü de kuyumculuk işlemlerinde kullanımı pek doğru değildir. Ancak detaylı bilgi vermek gerekirse altının içerisinde yer alan altın oranının düşmesi, sertliğin de artmasına yol açmaktadır. Yirmi iki ayar altın içerisine farklı maddeler eklendiği zaman dayanıklılığı da artmaktadır. Bu durum on sekiz ve on dört ayar altınlar için de geçerlidir. Takı alanında çok rahat bir şekilde kullanılmaları mümkündür. Altın farklı ayarlarla olduğu gibi farklı renk seçenekleriyle de beğeninize sunulmaktadır. Bunlar beyaz, sarı ve kırmızı gibi seçeneklerden oluşmaktadır. Altının bakırla karıştırılmasının sonucunda kırmızı altın elde edilmektedir. Altın gümüşle karıştırıldıysa sarı altın ve platin ile birleştirildiyse o zaman beyaz altın oluşturulmaktadır. Beyaz altının zamanla ilk günkü parlaklığını kaybetmesi de mümkündür. Ancak eski beyazlığına kavuşması da oldukça basit işlemlerle gerçekleştirilmektedir. 

Altının Ayarı Nasıl Anlaşılmaktadır?

Altınla ilgili merak edilen konulardan birisi altın ayarının nasıl anlaşıldığı konusudur. Sizlere özel günlerde takılan altınlar gerçek iken ayarlarının düşük olması mümkündür. Çünkü altınlar 22, 18, 14 ve 8 ayar altın olarak çeşitlendirilmektedir. Bu ayar seçenekleri, altının saflık oranını gösterdiği gibi ülkelere göre değişkenlik gösterdiği de unutulmamalıdır. Bir altın 22 ayar olarak alındığı zaman %91,6 oranında saflığa sahip olur. 18 altın %75 oranında saflık sahibi olur. Altınlarınızın kaç ayar olduğunu öğrenmek için profesyonellerden destek alabilirsiniz. Yani bir kuyumcudan bilgi almanız mümkündür.

Aynı zamanda altının kaç ayar olduğunu kendiniz de anlayabilirsiniz. 
Altınları içerisinde, iç kısmında ayarını gösteren damgalar bulunur. Bunlar 933, 910, 916 gibi seçeneklerden oluşmaktadır. Karşınıza çıkan damgada sayı 18 ve 750 sayıları ise o zaman 18 ayar altındır. Ayrıca unutulmamalıdır ki her altında bir kod bulunması gerekiyor. Altınınızda bir kod yoksa o zaman sahte olduğu endişesine kapılabilirsiniz. Bu gibi bir durumla karşılaştığınız zaman ise kuyumcuya danışmanız sizin için daha faydalı olacaktır. 

Altın Ayarını Anlama Yöntemleri Nelerdir?

Size hediye gelen veyahut satın aldığınız altınınızı inceleyebilirsiniz. Bu sırada altın ayarını anlamak için kodlarını kullanabilirsiniz. Çünkü bu şekilde kesin bir sonuç sahibi olabilirsiniz. Altının kodu, yüzüklerin iç tarafında olur. Kolyelerde veyahut bilekliklerde ise genellikle klipslerinde bulunmaktadır. Altınınızda damga yoksa da bu durumun birden fazla nedeni olabilmektedir. Altın daha önceden kullanıldıysa, bu yüzden silinmiş olabilmektedir.  Altınınızı yeni aldıysanız üretim hatasıyla karşı karşıya da olabilirsiniz. 24 ayar olan saf altında saflık oranının da %99,99 olduğunu unutmamalısınız. Saf altının nasıl anlaşıldığını kontrol etmek için de ilk olarak yumuşaklığına bakabilirsiniz. 

Etiketler: altın
Aralık 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR