Altının Kullanım Alanları

Altının Kullanım Alanları

Atom numarası 79 olan altın, doğada nadir görülen elementlerden birisidir. Doğada az bulunması ise kıymetinin artmasının nedenleri içerisinde yer almaktadır. Saf haliyle hafif kırmızı rengi andıran bir renge sahiptir. Kolayca şekil alabilmesinin nedeni ise dövüngen bir yapıya sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Ek olarak altın, farklı pek çok formda kullanıma uygundur. İnsanlık tarihi için bu denli önemli olan altın, asitlere karşı da dayanıklıdır. Toprağın içerisinde yıllarca formunu koruyabilmektedir. Kolayca işlenebilme özelliği de önemli artıları içerisinde yer alır. 
Kullanım alanın geniş bir yelpazeyi oluşturması da bilinenlerden birisidir. Çok eski dönemlere kadar uzanan altının geçmişi, takı ve aksesuar sektörünün olmazsa olmazlarındandır. Ek olarak teknolojinin hızla gelişmesi, altın madeninin farklı alanlarda da kullanılmasını sağlamıştır. Günümüzde kablolama, uzay teknolojileri gibi pek çok seçenek sunulmaktadır. Bu noktada altın madeninin kullanım alanlarına şu şekilde örnek verilebilmektedir;

Kuyumculuk 

Altın kuyumculuk alanında en çok kullanılan madenlerdendir. Birden fazla süsleme yöntemi kullanıldığı gibi eşsiz tasarımlarla öne çıkmaktadır. Kuyumcu vitrinlerini süsleyen altınlar hem kıymetli takı hem de yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Özellikle düğünlerde ve diğer özel günlerde sıkça kullanılmaya devam etmektedir. Günden güne daha geniş bir şekilde kullanılırken, günümüzde altın kuyumculuğun demirbaşlarından biri olarak değerlendirilmektedir.

Elektrik Elektronik 

Elektriğin iletkenliğini arttıran madenlerden birisi altındır. Bundan ötürü sanayiler için bağlantı, baskı devreleri ve elektronik cihaz üretimlerinde kullanılmaktadır. Altının bu alanda yaygın bir şekilde kullanılmasının bir diğer nedeni de tepkimeye girmesinin zor olmasıdır.

Dekorasyon 

Günümüzde altından yapılan takılar kadar altın kaplama olan aksesuarlar da sıkça kullanılmaya devam ediyor. Sizler pek çok kadının takı kutusunu incelediğiniz zaman altın kaplama kolyelerin, küpelerin var olduğunu görebilirsiniz. Bundan ötürü kuyumculuk sektörünün dışında bijuteri için de altın sıkça kullanılmaya devam edilmektedir. Ek olarak iç mekânlar için hazırlanan aksesuarlarda ve hatta duvar kâğıtlarında da altın kullanımı söz konusudur. Son dönemlerde altının görüldüğü noktalardan birisi de mobilyalardır. Kısacası, altın pek çok eşyanın üretimine uyum sağlayabilecek bir maden olarak tanımlanmaktadır.

Diş Hekimliği 

Altın hem diş hem de diş etiyle uyumlu bir maden olarak bilinir. Yapılan çalışmalarda altının dişlerin sabitlenmesi için kullanılmasının uygun olduğu anlaşılmaktadır. Aynı zamanda eski dönemlerde dolgu malzemesi olarak altının kullanıldığı görülmektedir. Altının iplik halinde kullanılan formu da hiş hekimliği için değerini korumaya devam etmektedir. Bu da altının yalnızca altın diş olarak değil de farklı uygulamalarda da kullanıldığını yansıtmaktadır.

Uzay ve Havacılık Mühendisliği 

Havacılıkta ve uzay araçlarında altın kullanımı söz konusudur. Çünkü altın, sıcaklığı dengelemesinden ötürü bu alandaki ihtiyaçlara uyum sağlar niteliktedir. Altının folyo olarak kullanımı günümüzde uzak araçlarında çok fazla gözlemlenmektedir. Özellikle astronotların giysilerinde ince bir film şekilde altına yer verilmektedir.

Finansal Varlık 

Altın çok uzun zamandan bu yana yatırım aracı olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Yalnızca bireyler değil devletler de altın yatırımları yapmaktadır. Devletlerin yatırım aracı olarak kullandığı altınlar, külçeler şeklinde saklanmaktadır. Kişiler ise takılarla veyahut yastık altında altın saklama şeklinde yatırımlarını yapmaktadır. Bunlara ek olarak altın sertifikası da finansal varlıklar açısından önemli bir yatırım aracı olarak bilinmektedir.

Tekstil 

Altın ipler kullanılarak yapılan pek çok süsleme moda dünyasında kullanılmaktadır. Böylece altın, hem şıklığın hem de zenginliğin bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Kıyafetlerde, kumaşlarda düğmeler altın olarak tasarlanmaktadır.

Makine ve Kimya Endüstrisi 

Altın iletkenlik performansındanötürü makine ve kimya endüstrisinde kullanılmaktadır. Bilgisayarlarda ve akıllı telefonların iç aksamlarında da altın madeninden yararlanılmaktadır.

Etiketler: altın
Mart 21, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR