Altını Kim Buldu?

Altını Kim Buldu

Altın, insanlık tarihi boyunca değeri en yüksek olarak görülen madenlerden biri olarak geçmektedir. Bundan ötürü altının keşfedilmesi, insanların tarih öncesi dönemde dahi varlıkların simgelemek amacıyla kullanıldığını yansıtmaktadır. Birçok kişi de altının keşfi nasıl yapıldı, altın kim tarafından bulundu merak etmektedir. 
Altından genel olarak söz etmek gerekirse dünya genelinde, farklı coğrafyalar içerisinde rahatlıkla bulmak mümkündür. Aynı zamanda altın doğada saf halde bulunmaktadır. Buna karşın genel olarak diğer minerallerle birleşmiş bir formda bulunmaktadır. Altının birden fazla işlemden geçilmesi sonucunda da saf altın elde edilmesi söz konusudur. 
Altının keşfedilmesi ise insanlık tarihinde çok eski dönemlerde uzanan bir olay olarak geçmektedir. İlk altının Milattan Önce 4000 yıllarında Antik Mısır sınırlarında kullanılmaya başlandığı bilinmektedir. Antik Mısırlılar altınları, heykel, mücevher ve tapınak yapımında süslemelerde kullanmıştır. Altının kullanım süreci ise Antik Yunanistan ve Roma İmparatorluğu sürecinde devam etmiştir. Roma İmparatorluğu sürecinde de para olarak alın kullanılmıştır. 
Altının keşfedilmesi, doğanın kendisinin sunduğu bir süreç olarak yorumlanmaktadır. Altının en kıymetli olan keşiflerinden birisi ise Amerika kıtasında yapılmıştır. İspanyol kâşif olan Cristof Colomb, Amerika kıtasını 1492 yılında keşfetmiştir. O dönemde, yerlilerin sahip olduğu altınlar oldukça ilgisini çekmiştir. Yıllar sonrasında da İspanyollar, Amerika kıtasında yer almakta olan büyük altın yataklarını keşfetmişlerdir. Altınların çıkarılması için ise büyük maden işletmeleri kurulmuştur. 

Altının Tarihi Ne Kadar Geriye Uzanıyor? 

İnsanlık tarihi ile altının tarihi içerisindeki gelişim birbiriyle bağlantılıdır. Altının keşif tarihi önemli mi sorusunun cevabı ise kesinlikle evet şeklindedir. İlk kez toprak yüzeyinde bulunmakta olan altının tarihi milattan önceki döneme kadar uzanmaktadır. Bu tarihi süreç içerisinde diğer madenler gibi altın da gücü ve zenginliği temsil etmiştir. Yıllar evvel de kralların ve padişahların taçlarında, tahtlarında altın aktif bir şekilde kullanılmıştır. Hiçbir şekilde değer kaybetmeden günümüze taşınırken şimdilerde de önemini korumaktadır. 
Altının bulunma tarihi günümüzden 7000 yıl öncesinde kadar uzanmaktadır. Altının ilk olarak bulunduğu dönemde ise yüzeyde bulunduğu öne sürülmektedir. Altının çıkış tarihi için ise Milattan Önce 5000 yılları denilmektedir. Madencilik tarihindeki ilk belge ise altın madenine ait bir kroki olarak görülmektedir. Bu kroki ise Mısır’da keşfedilmiştir. 

Altının Keşfi Neden Önemlidir? 

Altın aramaları, günümüzde de aktif bir şekilde devam ettirilmektedir. Dünya genelinde pek çok yerde altın yatakları henüz keşfedilmiş durumda değildir. Altın yataklarının keşfedilmesi ise teknolojinin gelişmesiyle daha kolay bir hal almıştır. Günümüzde kullanılmakta olan bazı modern tekniklerden de destek alınmaktadır. Günümüzde altının çıkarılması işlemi için altın maden işletmeleri ve yeraltı maden işletmeleri de kullanılmaya devam etmektedir. Açık maden işletmeleri içerisinde yeryüzünde altın yatakları da açılıp çıkarılabilmektedir. 
Yeraltı maden işletmelerinde de altın yatakları yer altından kazılıp çıkarma işlemi yapılmaktadır. Altının keşfedilmesi dünyanın ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Altın tarih boyunca insanların değer verdiği madenler içerisinde de günümüzde yatırım aracı olarak görülmeye devam etmektedir. 

Etiketler: Altını Kim Buldu
Şubat 22, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR