Altın Yüzük Ayarı Nasıl Anlaşılır?

Altın Yüzük Ayarı Nasıl Anlaşılır?

Altın, doğada en saf haliyle bulunabilen ve çeşitli işlemlerle keşfedilen bir madendir. Altının işlenmesi basit olsa da, üretim aşamasında kullanılan yardımcı metaller altını ayarlamak için kullanılabilir. Satın alınan altın takıların yumuşaklığı ve sertliği de altın ayarı ile belirtilir. Ayar ne kadar sert olursa, ayar o kadar düşük olur. Aynı zamanda altının ayarı ne kadar yüksekse, o kadar yumuşak olur. Sonuç olarak 22 ayar altın, 14 ayar altından daha yumuşak kabul edilir.

Altın Ayarı Kaç Adet Olur?

Altın ayarının özellikleri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Bu bağlamda ülkemizde dört farklı altın karat çeşidinden söz edebiliriz. Bunlar 8, 14, 18 ve 22 olarak kabul edilir. Ortadoğu ülkelerinde de 21 ayar altının da olduğu söylenir. Sonuç olarak bu bölgede 21 ayar ve 22 ayar altının karıştırıldığı yaygın bir bilgidir. 14 ayar altın, Avrupa ve diğer ülkelerde en yaygın olanıdır.

Altın Yüzük Ayarı Nasıl Anlaşılır?

Altın yüzük satın almak veya aldıkları yüzüğün altın olup olmadığını belirlemek isteyen kişiler için altın ayarını anlamak çok önemlidir. Altın yüzük ayarını belirlemek için kendi analizinizi yapabilir veya bir kuyumcuya gidebilirsiniz. Bunun için altın yüzün iç kısmındaki kodları okumanız yeterli olacaktır. Çünkü her altın yüzüğün bir kodu olması gerekmektedir. Aksi takdirde, bu altınla ilgili bir sorun olduğunu düşünmelisiniz. Damgalar genellikle altın yüzüklerin iç kısımlarında bulunur. Bu gerekli bir şeydir ve bu durum ile çelişen bir senaryo ile karşılaşırsanız, mutlaka şüphelenmeli ve size en yakın kuyumcuyla iletişime geçmelisiniz.

Hangi Ayar Hangi Damga İle Temsil Edilir?

Altın yüzük ayarını anlamak için altının iç kısmındaki damgaları incelemenizin gerekliliğini zaten anlatmıştık. Ancak, bu damgaların her birinin neyi temsil ettiğini anlarsanız daha rahat edersiniz. Satın aldığınız altın yüzüğün ayarını veya hediye olarak aldığınız altın yüzüğün ayarını kuyumcu yardımı olmadan kolayca belirleyebilirsiniz. 14 ayar yüzük için aranacak üç ayrı damga vardır. 14 ayar altın yüzük, bu damgalarda 14, 575 veya 585 sayılarıyla gösterilir. Diğer tüm açıklamalara ve ifadelere kesinlikle güvenilmemelidir. 22 ayar altın yüzük aldığınızda ise, üzerinde yazan damga ve ayarlar çok daha fazla oluyor. Altın yüzük satın alırken 22, 910, 912, 916, 930 veya 933 sayılarını görüyorsanız, bu altın yüzüğün 22 ayar olduğunu gösterir. 18 ve 750 ise, 18 ayarda kullanılan sayılardır. 8, 330 ve 300 sayıları ise 8 ayar olduğunu gösterir.

Etiketler: altın yüzük
Mart 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR