Altın Nasıl Oluşur?

Altın Nasıl Oluşur

İnsanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan altın, keşfedildiği zamandan bu yana bir hayli değerli kabul edilen yatırım araçlarındandır. Aksesuar olarak kullanılmasının yanı sıra farklı pek çok amaçla kullanıldığına denk gelmekte mümkündür. İnsan hayatında bu denli önemli ve büyük bir yere sahip olan altının nasıl olduğu da birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. 
İnsanlar tarafından fark edildiği zamandan bu yana değerli kabul edilen altın uzun yıllar boyunca gizemini korumuştur. Yani altın oluşumunun nasıl gerçekleştiği uzunca bir dönem bilinmemiştir. Bundan kaynaklı olarak insanlar, evrene dair olan yeni keşifler sırasında altının oluşumuyla ilgili bazı bilgilere ulaşmıştır. Bu konuda merak edilen soruların cevapları, zaman içerisinde ortaya çıkmıştır. Günümüzde altının yüksek enerjili ışınlarda yaşanan bir patlama sonucunda altınların oluştuğu bilinmektedir. İnsanların başından beridir önemli bir yeri olan altının dünya üzerindeki oluşumu da gümüş ve cıva gibi farklı elementlerin ortaya çıkmasına benzemektedir. Yoğun, yüksek enerjili iki yıldızın birbirine çarpması sonucunda altın oluşmuştur. Altınların doğa içerisindeki oluşumu bir hayli nadirdir. Çekici bir güzelliğe sahip olan altın, günümüzdeki en değerli seçeneklerden biri olarak da değerlendirilmektedir. 
İki nötron yıldızının çarpılması sonucunda oluşan altın, uzun bir süreçten geçmiştir. Yeraltında sıvı şekilde var olan kayaçların içindeki magma katmanın içerisinde yer edinmiştir. Depremlerle, magma patlamaları ile basınç değişikliği yaşanmıştır. Özellikle jeolojik hareketlerin bu konuda önemli bir etkisi olmuştur. Sıvı formda olan altın, basınç değişikliğiyle beraber kayaların arasındaki çatlak kısımlara dolmuştur. Altının oluşumu da magmada bulunan altının yüzeye yaklaşmasıyla beraber yaşanmaktadır. Yani aslında sıvı olan altın, yüzeye yaklaştıkça soğuyup katı bir forma dönüşmektedir. 
Kuvars minerali açıcından zengin olan kayaçlar birincil yataklardır. Dere yatakları da ikinci yataklar olarak bilinmektedir. Rüzgârla, suyla yüzeye taşınan altınlar, dere yataklarında yüzeye çıkmaktadır. İkinci yataklar da birincil yatakların zamanla aşınmasından kaynaklı ortaya çıkar. Günümüzde altınlar kayalarda, kayaçlarda ve akarsu yataklarında yoğun olarak bulunur. 

Altın Son Halini Nasıl Alır?

Altının nasıl oluştuğu konusunda pek çok kişinin soruları vardır. İnsanlar uzun yıllar boyunca altın bulma ve işleme sürecinde bilgi arayışındadır. İnsanlığın altına olan düşkünlüğünden ötürü de artık yüzeyde altın bulmak bir hayli zordur. Bu yüzden altın bulma konusunda teknolojik cihazlardan destek alınmaktadır. Özel altın madenleri hazırlanarak kayaçlara karışan altınlar aranmaktadır. Toprağın rengine, bitki örtüsüne, değerine bakılarak altının yoğunluğu belirlenmektedir. Bunun sonucunda da asıl çalışmalar başlamaktadır. Geçmişte tüm bu süreçler bir hayli olsa da artık günümüzde zor değildir. Günümüz teknolojilerinden yardım alınarak altının bulunduğu bölgeler tespit edilmektedir. 

Oldukça özel bir maden olan altın, kütleler halinde bulunmaz. Genel olarak toprağa karışmış pullar şeklinde karşınıza çıkmaktadır. Aynı zamanda kayaçların içerisinde şerit şeklinde olurlar. Elde edilen altınların saflaştırılması işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler içerisinde en popüler olan seçeneklerden birisi de elbette ki siyanür gibi kimyasallardan destek alınmasıdır. Siyanür kullandığı zaman altın katıdan sıvıya dönüşür. Böylece soğuma, sıyırma gibi işlemlerden de geçmektedir. Bu işlemlerin sonucunda da altın külçe halini alır. Rafinasyon testislerine gönderilmesinin ardından saflaştırma işlemi uygulanmaktadır. Altını eritmek için de yüksek sıcaklık kullanılır. Bundan kaynaklı olarak eritme işlemi ocaklarda veyahut demirhanelerde yapılır. Bu şekilde altına son şekli verilmektedir. Altın saf bir haldeyken yumuşak bir form kazanır. Bundan kaynaklı olarak saf altının şekillenmesi bir hayli basittir. 

Altın Nerelerde Bulunur?

Dünyanın her noktasında altın bulunmaktadır. Ancak bazı noktalarda milyonlarca ton bulunurken bazı noktalarda birkaç gramdan ibarettir. Uzmanlara göre altın, toprağın değerine, rengine, çevrede bulunan bitki örtüsüne göre bulunmaktadır. Altın yoğunluğu tüm bu kriterlere bakılarak hesaplanmaktadır. Demiri çok olan bir toprakta altın yoğunluğu çok daha fazla olmaktadır. Bu çalışmalar geçmiş dönemlerde oldukça zor olsa da günümüzde nokta atışı olacak şekilde keşiflerin yapılması da mümkündür. 
Altının yaygın şekilde bulunduğu noktalar kara kum toprak türünün bulunduğu bölgeler ve kuvars kayalar olarak bilinmektedir. Altın madeni zaten büyük kütlelere sahip şekilde elde edilmezler. Altının tespit edilmesinin ardından da kazı yapılmaktadır. Yazı çalışmalarında tonlarca toprak çıkarma işlemi yapılmaktadır. Bazen bir ton topraktan on gram altın çıktığı da bilinmektedir. Topraktan ayrılan altın, siyanür yardımıyla saf halini almaktadır. Özel ocaklar kullanılarak eritilirken günümüzdeki formunu almaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan çeşitli işlemlerin sonucunda düğünlerde takılan o bildiğimiz altın görünümüne kavuşmaktadır. 

Altın Madeni Biter mi?

Altın doğada oldukça yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Ancak yüzde oranları bir hayli düşüktür. Verimliliğinin de oldukça az olması söz konusudur. Bundan kaynaklı olarak da hem yatırım aracı olarak hem de aksesuar olarak kullanılan altınların oluşumu yüzbinlerce yıl almaktadır. Bu kadar uzun sürelere rağmen kendini yenileyen en nadir madenlerden biridir. Bu yüzden de uzmanlar altının bir sonu olmadığının düşünülmesini doğru bulmaktadır. 

Etiketler: altın
Ocak 19, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR