Altın Bileklik Nasıl Temizlenir?

Altın Bileklik Nasıl Temizlenir?

Altın bileklik, sürekli kullanımda ya da takı dolabınızda beklerken çeşitli nedenlerle ilk günkü parlaklığını yitirebilir. Tozlanma, kirlenme ya da basit çizilmeler altın yüzeyin parlaklığını yitirmesine neden olabilmektedir. Altın bileklik temizliği, evde uygulayacağınız basit yöntemlerle yapılabilir. Ancak en güzel ve kalıcı sonuç için altınlarınızı kuyum mağazalarında temizletmeniz daha doğru olacaktır. Sürekli olmamak koşuluyla, evde kullanabileceğiniz bazı basit malzemelerle altın bileklik temizleme işlemini yapabilirsiniz. Ancak bu uygulamaları çok sık yaptığınızda, altın yüzeyine hasar verebileceğinizi unutmamalısınız.

Altın temizliğinde kullanabileceğiniz birçok malzeme bulunuyor. Evlerinizde bulunan basit malzemelerle altın bileklik temizliği yapmadan önce bu malzemelerin nasıl kullanılması gerektiğini bilmeniz gerekiyor.  Belirli aralıklarla;

  • Karbonat ile altın bileklik temizliği yapabilir,
  • Diş macunu kullanarak altın bileklik parlatma işlemini gerçekleştirebilir,
  • Amonyak kullanarak altın temizliği gerçekleştirebilir,
  • Bulaşık deterjanı ile altın bileklik üzerinde yerleşen toz ve kirlerden kurtulabilir,
  • Sıvı sabun kullanarak altın bileklik temizliği gerçekleştirebilirsiniz.

Altın Bileklik Temizlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Temizleyeceğiniz altın bileklik modelinin kalınlığı, işlemesi ve üzerinde yer alan taşlar, temizlik esnasında kullanacağınız malzeme açısından büyük önem taşır. Pırlanta gibi değerli taşların yer aldığı altın bileklik temizlenirken, sert temizleyicilerden uzak durmalı ve işlem esnasında son derece hassas davranmalısınız. Taşın düşmesi ya da çizilmesi ihtimaline karşın, değerli taşların yer aldığı altın bileklik modellerinin temizliği mutlaka profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Ancak yine de bazı yumuşak temizlik maddeleri çok sık olmamakla birlikte bu modellerde kullanılabilir.

Karbonat ile altın bileklik temizliği yapılacaksa, öncelikle bir yemek kaşığı karbonatı bir çay bardağı ılık su içerisinde karıştırarak eritin. Yumuşak fırça yapısına sahip bir diş fırçasını hazırladığınız bu karışıma batırın. Altın bileklik kolunuzda takılıyken ya da bir zemin üzerinde seriliyken, fırça ile hafif bir şekilde bilekliğin her bir noktasını fırçalayın. İşlem esnasında ara ara fırçanızı karışıma batırarak temizleme işlemine devam edin. Son olarak altın bileklik, ılık su altında tamamen durulanmalı ve yumuşak bir bezle nazikçe kurulanmalıdır. Bu işlemi çok sık tekrar etmek altın bileklik üzerinde çizilme ve aşınmalara yol açabilir.

Diş macunu ile yapacağınız altın bileklik temizleme işleminde, yumuşak uçlu fırça kullandığınızdan emin olmalısınız. Az miktarda macun sürdüğünüz diş fırçası ile altın bileklik narince fırçalanmalı, işlem sonrasında ılık su ile durulanıp yumuşak bir bezle kurulanmalıdır. Bu işlem de sık uygulandığında takınızın zarar görmesine neden olabileceğinden uzun aralıklarla uygulanması önemlidir.

Amonyak ile altın bileklik temizliği yapacaksanız, bir kaba dolduracağınız oda sıcaklığında suya az miktarda amonyak ekleyerek altın bilekliğinizi bu karışımın içerisinde birkaç dakika kadar bekletmeniz önemlidir. Süre sonunda bilekliklerinizi ılık su ile tamamen duruladığınızdan emin olmalısınız. Durulama işleminden sonra yumuşak yapıda bir bezle narin bir şekilde kurulayacağınız altın bileklik, daha parlak ve temiz olacaktır. Ancak bu yöntemi, taşlı altın bileklik modelleri üzerinde uygulamanız, taş yapısına zarar verebilir. Bu nedenle özellikle değerli taşlara sahip altın bileklik modelleri için amonyak kullanımından kaçınmalısınız.

Bulaşık deterjanı ile altın bileklik temizliği yapmayı düşünüyorsanız bu işlemin diğer yöntemlerden biraz daha uzun süreceğini hatırlatalım. Bir kapta kaynatacağınız suya biraz bulaşık deterjanı döküp karıştırın ve ocağın altını kapatın. İçerisine altın bileklik ve diğer altın takılarınızı atarak su ılınana kadar içerisinde bekletin. Su ılındığında altın takılarınızı içerisinden alarak yumuşak başlıklı diş fırçası ile temizleyin. Temizleme işlemi sonrasında altın bileklik mutlaka su ile durulanmalı ve yumuşak bir bez yardımı ile kurulanmalıdır.


 

Etiketler: altın bileklik
Şubat 22, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR