Altın Bileklik Nasıl Anlaşılır?

Altın Bileklik Nasıl Anlaşılır?

Altın bileklikler hem maddi hem de manevi olarak oldukça değerli mücevherler. Son yıllarda da popülerliği giderek artıyor. Bizce altın bileklikler özel günlerde ya da sadece karşınızdakini özel hissettirmek istediğiniz anlarda tercih edebileceğiniz en güzel hediyelerden. Peki dolandırıcılığın hızla arttığı bu günlerde alacağınız mücevherin altın olduğunu nasıl anlarsınız? Altın bilekliklerin sahte olup olmadığını evde anlamak mümkün mü? İşte altın bileklik gerçekliğinden emin olmak için kullanılabilecek tam 5 yol.

  • Batma Testi: Gerçek altın yoğun ve ağır bir maddedir. Bu sebeple suya konulduğunda anında batar. Test etmek istediğiniz bilekliği su dolu bir bardağa bırakın ve dalıp dalmadığına bakın. Bileklik batmıyor veya suda askıda kalıyorsa ne yazık ki sahtedir. Ayrıca altın mücevherler kararma ve paslanma yapmaz. Suya batırdığınız bileklikte paslanma ve kararma olmamasına dikkat etmelisiniz. Sudan çıkardığınız bilekliğin renginde bir solma olması bilekliğin sahte olduğunu gösterir.
     
  • Altın Bileklik Ciltte Yeşil Leke Bırakmaz: Herkesin başına gelmiştir. Sahte takılar uzun süre kullanımda deri üzerinde yeşil ve gri arası bir leke bırakır. Bu takıların leke bırakmalarının sebebi su, ter ya da vücuttaki yağ ile reaksiyona girmeleri. Altın böyle bir reaksiyona girmez ve vücut üzerinde leke bırakmaz. 
     
  • Sırlanmamış Seramik Testi: Eğer evinizde sırlanmamış bir seramik parçası varsa altın bilekliğin küçücük bir kenarına sırlanmamış seramik testi yapmayı deneyebilirsiniz. Bilekliğin bir kenarını seramiğe sürtün ve çıkan çizginin rengine bakın. Altın suyuna batırılan sahte takılar siyah, gerçek altın takılar ise sarı bir çizgi ortaya çıkaracaktır.
     
  • Sirke Testi: Sirke testi evdeki takıların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılabilecek en kolay yöntemlerden bir tanesidir. Bu test için yapmanız gereken tek şey bilekliklerinizin üzerine birkaç damla sirke damlatmak ve biraz bekletmek. Sirke gerçek altın bileklik üzerinde zarara yol açmazken diğer birçok metalin rengini değiştirir. Sirke damlattığınız bilekliklerin kararması ya da herhangi bir renk değişikliği yaşanması o bilekliklerin sahte olduğunu gösterir. Bu testi yapacaksanız sirkenin etkisini gösterebilmesi en az 15 dakika beklemeyi unutmayın.
     
  • Renk Geçişleri: Altın bileklik diğer sahte takıların aksine ne kararma ne paslanma ne de alerji yapar. Kullanmakta olduğunuz altın takılarda renk değişimleri, kararmalar ya da paslanma gibi sorunlar gözlemliyorsanız bu o bilekliğin sahte olduğunu gösterir. 

Tüm bu çözümler sizler için yeterli olmadıysa elinizdeki altın bileklik modeli içerisinde bulunan üretici işaretlerini, model numaralarını ve saflık harflerini inceleyebilirsiniz. Mücevherlerin içerisine bu simgeleri koymak uzun zamandır zorunlu. Ancak daha eski altın mücevherlerde bu simgeler bulunmayabilir. Damga sayısı ve model numarası gibi simgelerin olmadığı mücevherler için yukarıda gösterdiğimiz maddeleri uygulayabilir ya da bir kuyumcuya danışabilirsiniz. Gerçekliğinden emin olmak istediğiniz mücevherleri kuyumcuya götürdüğünüz taktirde her kuyumcu size yardımcı olacaktır. 
 

Etiketler: altın bileklik
Şubat 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR