8 Ayar Altın Nasıl Anlaşılır?

8 Ayar Altın Nasıl Anlaşılır?

8 ayar altın, sertliği ve işlenebilme kabiliyeti nedeniyle takı modellerinde sıklıkla tercih edilir. Özellikle ince işçilik gerektiren takılarda, altının en kolay şekil alabilen hali olan 8 ayar altın kullanılır. Satın aldığınız herhangi bir altın takının 8 ayar altın olup olmadığını merak ediyorsanız, bunu anlamanın birkaç yolu bulunur. Bir takının kesin olarak kaç ayar altından üretildiğini anlamanın elbette en güvenilir yolu, ürün ile sunulan sertifikanın üzerinde yer alan bilgilere bakmaktır. Özellikle üzerinde değerli taşların yer aldığı tasarımlar, ürün sertifikasına ek olarak pırlanta sertifikası ile satışa sunulur. Tüm bu sertifikalar üzerinde, kullanılan altının ayar, renk ve gram bilgisi yer almaktadır. 8 Ayar altın bir ürünün sertifikasında 8 Ayar, 8 K ya da 333 ibareleri yer alabilir. Tüm bu ifadeler, satın almış olduğunuz ürünün 8 ayar altın kullanılarak üretildiğini gösterir.

8 Ayar Altın Üzerinde Bulunan Damgada Ne Yazar?

Yüzük, küpe, bileklik, kolye ya da bilezik gibi altın takılarda, takının genellikle göz önünde olmayan yüzünde, kullanılan altının ayarını gösteren baskı ya da damgalar yer alır. Baskıda yer alan rakam ve harfler, takının yapımında kullanılan altının özelliklerini anlatır. 8 Ayar altın kullanılan bir ürünün üzerinde yer alan damgada, 8, 8 K, 333 ibareleri yer alabilir. Bu ibareleri gördüğümüz bir ürünün 8 ayar altın kullanılarak üretildiğini söyleyebilmek mümkündür. Bazı durumlarda, takı üzerinde yapılan tadilatlar ya da aşınmalar nedeniyle, ürün üzerinde altın ayar bilgisini gösteren baskı ya da damga zarar görebilir. Bu gibi durumlarda ürünün kaç ayar altın kullanılarak yapıldığını anlayabilmenin bir düğer yolu, kuyumcuya götürmek olacaktır.

Kuyumcuların incelemesi ve yapılacak hesaplar sonucu altının kaç ayar olduğu tespit edilebilir. Ürün sertifikasının kaybolduğu durumlarda da yine takının satın alındığı mağazadan ya da en yakın kuyumcudan, kaç altın olduğunu öğrenmek mümkün olabilecektir.

8 Ayar Altın Hangi Renktir?

8 Ayar altın, saf altın ile farklı metallerin alaşımlarından oluşur. Alaşımda kullanılan madenlerin çeşitlerine göre farklı renklerde görünebilir. Beyaz, sarı, kırmızı renklerde 8 ayar altın olabileceği gibi yeşil renkte de modeller olabilmektedir. Bu nedenle takının sadece rengine bakarak, 8 ayar altın olup olmadığını söylemek mümkün olmamaktadır.

Etiketler: 8 ayar altın
Kasım 04, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR